اکسس کنترلها در انواع مختلف و با قابلیت های متفاوت عمل شناسائی کاربران ( مجاز یا غیر مجاز ) را بر عهده دارند . این دستگاهها عمل شناسائی را به دو روش شناسائی علائم حیاتی شامل تشخیص چهره ، تشخیص اثر انگشت ، تشخیص کف دست و شناسائی با علائم غیر حیاتی شامل کارتهای شناسائی هوشمند - که عمدتاً در سه فرکانس RF و Mifare و UHF در بازار موجود می باشند - و یا فنارویهای Barcode یا QRcode و نیز رمز ، بر عهده دارند . این دستگاهها پس از شناسائی افراد و اشیایی که قبلا به آن تعریف شده اند امکان صدور فرمان باز یا بسته شدن را به یک گیت یا راهبند و ... را فراهم می نماید . امکاناتی که دستگاههای اکسس کنترل با توجه به نوع کاربرد می توانند داشته باشند عبارتند از :
برد اصلی اکسس کنترل که امکاناتی از قبیل حافظه داخلی برای ذخیره اطلاعات کاربران ، لاگ ورود خروج کاربران و تنظیمات عمومی اکسس کنترل و ... از طریق این برد انجام میگیرد . برخی از این بردها مجهز به یک سیستم عامل اندروئید می باشند که کلیه عملیات مدیریتی سیستم کنترل تردد را بدون نیاز به کامپیوتر انجام میدهند .
پورت شبکه که در سیستم های کنترل دسترسی از نوع آنلاین یا تحت شبکه ، امکان تبادل اطلاعات بین سخت افزار و نرم افزار را از طریق شبکه کامپیوتری فراهم می نمایند .
پورت RS485 که امکان تبادل اطلاعات بین سخت افزار و نرم افزار را از طریق پروتکل RS485 فراهم می نمایند .
پورت ویگند که امکان تبادل اطلاعات با ریدرهای با فرکانس برد بلند را فراهم می نمایند .
خروجی رله که این پورت با ارسال یک پالس و صدور فرمان اجرائی شامل باز شدن یا بسته شدن را برای یک دستگاه دیگر مانند قفل الکترونیکی ، راهبند ، گیت نفر رو و ... فراهم می نماید .
و سایر امکانات دیگر از قبیل امکان پشتیبانی از RS232 و امکان زنگ هشدار ، امکان نمایش وضعیت و ... که با توجه به نوع کاربرد و قیمت و ... این امکانات موجود خواهند بود .