لطفا چند لحظه صبر کنید ...
دستگاه کنترل دسترسی

دستگاه کنترل دسترسی

برای مشاهده لیست دستگاههای کنترل دسترسی اینجا کلیک فرمائید

یک دستگاه کنترل دسترسی یا اکسس کنترل هسته اصلی یک سیستم کنترل تردد هوشمند محسوب میگردد و به عنوان  یکی از اجزای اصلی در بین ابزارهای الکترونیکی حفاظت فیزیکی نقش محوری در ایجاد امنیت دارا می باشد . وظیفه اصلی یک دستگاه کنترل دسترسی انجام فرآیند شناسائی افراد یا اشیای مجاز از غیر مجاز می باشد که پس از احراز هویت افراد یا اشیایی که قبلا به سیستم تعریف شده اند فرمان مربوطه را با ارسال یک پالس صادر نموده و به اصطلاح دستور فعال شده رله را صادر می نماید .

این دستگاه بر روی تمامی سایر تجهیزات مربوط به حفاظت الکترونیکی از قبیل راهبند الکترونیکی ، قفل برقی ، قفل دیجیتال ، گیت تردد و ...  بسته می شود تا پس از احراز هویت ، نسبت به ثبت وقایعی که رخ داده است در سامانه های نرم افزاری خود عمل نمایند . کنترل و مدیریت کامل تجهیزات اکسس کنترل و ارائه گزارشات متنوع توسط نرم‌افزار انجام می‌گیرد.

سیستم های کنترل تردد یا اکسس کنترلهای هوشمند به دو روش آفلاین یا آنلاین ( تحت شبکه ) عمل می نمایند . در روش آفلاین تجهیزات و سخت افزارها ،  مستقل از کامپیوتر و نرم‌افزار بوده و یکبار تنظیم شده و مورد استفاده قرار می‌گیرد. این نوع کنترل دسترسی به علت عدم نیاز به تجهیزات کامپیوتری و نرم‌افزار ، دارای قیمت تمام شده پائینتری هستند و معمولا در کسب و کارهای کوچک و متوسط بکار گرفته می شوند . در کنترل دسترسی آنلاین ، علاوه بر تجهیزات سخت افزاری مورد نیاز، یک نرم افزار جامع  تحت شبکه استفاده می شود تا مدیریت و نظارت کامل بر تردد افراد یا خودروها را انجم دهد . در این حالت بستر شبکه ، بستر ارتباطی بوده و تمام تجهیزات مورد استفاده و همچنین سرور نرم افزار از طریق پروتکل های ارتباطی با همدیگر در ارتباط خواهند بود . کنترل تردد آنلاین نسبت به روش آفلاین گران‌تر بوده اما مزیت‌های بیشتری دارد و برای کسب و کارهای بزرگ مورد استفاده قرار می گیرند . مانیتور و ردیابی لحظه‌ای افراد و اشیا ، پیام رسانی فوری از طریق ارسال پیامک یا فعال‌سازی سیستم هشدار ، انجام عکس العمل فوری و لحظه ای در زمان وقوع رویدادها و ... از مزایای سیستم کنترل دسترسی آناین یا تحت شبکه می باشد .

راههای احراز هویت در دستگاه کنترل دسترسی هوشمند :

احراز هویت بیومتریک یا حیاتی شامل تشخیص اثر انگشت، تشخیص چهره، اسکن کف دست و عنبیه . روش تشخیص چهره با توجه به اینکه غیر لمسی می باشد مزایای بیشتریاز قبیل عدم انتقال ویروس ، سرعت شناسائی و ...  نسبت به روشهای تشخیص اثر انگشت و کف دست دارد .

احراز هویت غیر بیومتریک یا غیر حیاتی شامل فناوریهای RFID ، فناوری‌ Bar Code ، پین کد و فناوری‌های مبتنی بر موبایل مانند NFC ، Bluetooth  و QR Code

احراز هویت ترکیبی که از ترکیب دو نوع احراز هویت حیاتی و غیر حیاتی تشکیل می گردد و در اماکنی که امنیت بیشتری نیاز دارند، استفاده میگردد .

 

نکاتی که در طراحی و انتخاب یک سیستم کنترل دسترسی باید در نظر گرفته شود :

1- انتخاب روش های احراز هویت : با توجه به نوع و اهمیت امنیت و ماهیت کار کنترل دسترسی ، نحوه احراز هویت افراد یا اشیا ، اولین نکته ای است که باید در انتخاب اکسس کنترل مورد توجه قرار گیرد . انتخاب هر یک از راههای احراز هویت حیاتی ، غیر حیاتی و یا ترکیبی علاوه بر اینکه در قیمت اکسس کنترل تاثیر مستقیمی دارد بلکه موفقیت پروژه را تضمین می نماید . بدیهی است هر چقدر تعداد ابزارهای تعیین هویت بیشتری بکار گرفته شود امنیت سیستم بالا میرود .

2-سازگاری با  سیاست های کنترلی کارفرما :. روشها و راهکارهای متفاوتی برای پیاده سازی سیستم کنترل تردد وجود دارند و دانستن اینکه کارفرما دقیقا چه نوع ساختاری برای کنترل تردد در نظر دارد خیلی اهمیت دارد . انتخاب دستگاه کنترل دسترسی باید بتواند سیاستهای مورد نظر کارفرما را پوشش داده و از ایجاد هزینه های زاید و تکراری جلوگیری نماید . 

3-تعیین نوع و قابلیتهای سخت افزار مورد نیاز : براساس اینکه چه نوع روشی برای احراز هویت افراد مناسب است ، سیستم کنترلی آنلاین می باشد یا آفلاین ، چه نوع سیاستی برای اعمال محدودیتهای دسترسی باید پیاده شود و همچنین میزان هزینه ای که کارفرما برای کنترل و مدیریت امنیت در نظر گرفته است از عوامل تعیین کننده در تعیین نوع دستگاه کنترل دسترسی است .

4-در نظر گرفتن سطح امنیتی:  هر دستگاه کنترل دسترسی که در نظر گرفته می شود باید بتواند پاسخگوی نیازهای امنیتی باشد .  سطح امنیتی دستگاه کنترل تردد بستگی به نیازهای سازمان دارد. عواملی مانند ماهیت کار و  محل کسب و کار ، احتمال وقوع جرم ، ماهیت ارباب رجوع و ... نمونه ای از عوامل تعیین کننده سح امنیتی در یک مکان مشخص می باشند .

5-اعتبار و رزومه  شرکت تولید کننده و پشتیبانی کننده :  میزان تجربه و سابقه برند مورد استفاده ، نحوه نصب ، پشتیبانی و کیفیت تامین قطعات یدکی و ... باید در انتخاب برند کنترل دسترسی مورد توجه قرار گیرد .

6-انتخاب دستگاه با توجه به نوع  فعالیت سازمان  :  مراکز صنعتی و درمانی به دلیل سختی کار یا استفاده از مواد شیمیایی ممکن است که اثر انگشت افراد مخدوش شده و  احراز هویت افراد با مشکل روبرو میشود، در نیتجه استفاده از دستگاه اکسس کنترل اثر انگشتی برای این مکان ها گزینه مناسبی نمیباشد، لذا باید به گونه ای انتخاب شود که به صورت تماسی نباشد .

7-ظرفیت ثبت کاربر و تردد در دستگاه : برای هر دستگاه کنترل دسترسی ظرفیت افراد یا اشیای قابل تعریف مشخص می گردد . انتخاب دستگاه باید طوری در نظر گرفته شود که بتواند تعداد افراد یا اشیای مچاز و نیز تعداد تراکنش ذخیره شده در حافظه بیشتری را تحت پوشش قرار دهد  و حداقل قابلیت ذخیره سازی اطلاعات را تا ۱۰ روز خواهد داشت. 

8-سرعت عملکرد دستگاه : با توجه به اینکه قدرت پردازش در انواع مختلف دستگاه ها متفاوت میباشد لذا دستگاهی مناسب است که سرعت شناسایی آن بالا بوده و با افزایش تعداد الگوهای انگشت و یا چهره از کارایی آن کاسته نشود و ایرادهایی از قبیل کندی دریافت از شبکه , کندی دریافت اطلاعات از طریق فلش , کندی در ثبت تردد از طریق انگشت و یا چهره و... بوجود نیاید .

9-سیستم عامل یا قابلیت کاربری سهل و آسان : امروزه اکثر دستگاه های کنترل دسترسی منوی دسترسی برای انجام تنظیمات مربوط به تعریف ، حذف و ویرایش کاربران ، انجام تنظیمات مربوط به گزینه های ارتباطی و ... را دارا هستند . باید دقت شود که انجام تنظیمات و تعاریف به صورت کاربر پسند ، آسان و بدون نیاز به کامپیوتر باشد .

10-محل نصب دستگاه : محل نصب دستگاه از نظر محیط بیرون یا محیط داخلی بودن اهمیت زیادی دارد . اگر محیط نصب دستگاه فضای آزاد باشد باید دستگاه Outdoor انخاب شده و ویژگیهایی از قبیل درجه IP مورد نظر باشد . ضد آب بودن ، ضد گرد و غبار بودن ، ضد ضربه بودن و مهمتر از همه میزان لوکس نوری دستگاه کنترل دسترسی  بایستی دقیقا ملاک تصمیم گیری قرار گیرد .

11-نیازهای توسعه آینده : ظرفیت فعلی سازمان نباید ملاک تصمیم گیری در انتخاب نوع دستگاه اکسس کنترل باشد لذا لازمست آینده نگری و در نظر گرفتن احتمال گسترش پروژه و میزان ظرفیت قابل توسعه آتی هم در انتخاب دستگاه و هم در زیر ساختهای کابل کشی مورد توجه قرار گیرد .

12-امکان تعریف سطوح مختلف دسترسی : قابلیت تعریف سطوح مختلف دسترسی برای کاربران مختلف از قبیل سطح مدیر یا ادمین دستگاه ، سطح کاربر عادی و سطح مهمان از جمله موارد مهمی هست که بایستی در پیاده سازی سیستم کنترل دسترسی مورد توجه قرار گیرد . البته علاوه بر نوع سطح دسترسی ، ظرفیت تعریف انواع مختلف دسترسی با توجه به ماهیت کار سازمان باید ملاک تصمیم گیری قرار گیرد .

13-تعداد نقاط مورد نیاز برای پیاده سازی سیستم کنترل دسترسی : انجام یک بررسی دقیق از مکانی که قرار است مورد کنترل قرار گیرد و نیز ظرفیت افراد یا اشیای تردد کننده از هر یک از این نقطه ها بایستی مورد توجه قرار گیرد تا ضمن جلوگیری از ترافیک احتمالی موفقیت پروژه را تضمین ماید .

14-ضرورت نصب سیستم کنترل دسترسی : تعیین ضرورت استفاده از سیستم کنترل دسترسی هم از جمله مواردی است که در طراحی سیستم کنترل تردد باید مورد توجه قرار گیرد . با توجه به اهمیت مکان و همچنین با توجه به اینکه نصب کنترل دسترسی در مناطق پرترافیک، میزان مکث هر کاربر را برای احراز هویت بالا می برد و در نتیجه جریان حرکت را کاهش می دهد بایستی ملاک تصمیم گیری قرار گیرد .

15-پیش بینی حوادث غیر منتظره : در مواقع خاصی که مراجعه کنندگان نیاز به مراجعه غیر منتظره دارند باید سیستمی طراحی و اجرا شود که محدودیت ایجاد شده در کنترل دسترسی اعمال شده مدیریت شده و محدودیتها برای زمان محدودی لغو گردد . این کار میتواند از طریق برقراری ارتباط تصویری و یا صوتی مانند آیفون ، دستگاه اینترکام ، دوربین مدار بسته و ... فراهم گردد .

16-پیش بینی حوادث غیر مترقبه : در طراحی و پیاده سازی یک سیستم کنترل دسترسی حوادث فورس ماژور مانند سیل ، زلزله ، آتش سوزی و ... ملاک قرار گرفته و تدابیر لازم پیش بینی شود .

17-پیش بینی خروج از محل :در اغلب موارد، سطح امنیت برای خروج از یک محل کمتر از ورود به آن می باشد لذا برای خروج ممکن است به سادگی با یک دکمه خروجی دستی و مکانیکی اقدام گردد یا خروج را آزاد گذاشت و یا از طریق نگهبان فعال نمود و ... . در برخی سطوح امنیتی برای خروج ، درست مانند سطوح دسترسی ورود به داخل باشد در این صورت لازم است یک دستگاه کنترل دسترسی تکراری برای خروج هم در نظر گرفته شود .

18-پیش بینی منبع تغذیه پایدار : برای پیاده سازی یک سیستم کنترل دسترسی نحوه تامین برق از جمله مواردی است که باید مورد توجه قرار گیرد . با توجه به اینکه اکثر دستگاههای کنترل دسترسی با ولتاژ DC کار می کنند و برای تامین برق آنها از آدابتور استفاده می شود میتوان با قرار دادن UPS نسبت به تامین برق بی وقفه اقدام نمود . همچنین در صورتیکه دستگاه اکسس کنترل از نوع تحت شبکه باشد بهترین کار استفاده از فناوری POE و کابل شبکه به عنوان تامین کننده برق دستگاه می باشد تا ضمن محافظت از افزایش آنی ولتاژ و سوختن دستگاه ،  به صورت 24 ساعته  برق مورد نیاز تامین گردد .

19-نحوه ثبت و ذخیره سازی اطلاعات :  در یک سیستم کنترل تردد هوشمند ، مام تراکنش های موفق و ناموفق ذخیره می گردند . نحوه انجام تعاریف دسترسی طوری که هر کاربر با یک ID مشخص گردد و نحوه ذخیره و تخلیه اطلات و نیز نحوه دسترسی به این اطلاعات از طریق مدیر سیستم باید درطراحی سیستم کنترل دسترسی مورد توجه قرار گیرد .

20-یکپارچه سازی با سایر سیستمهای کنترل : تصمیم گیری در مورد اینکه این سیستم کنترل دسترسی به صورت مستقل کار خواهد کرد یا با سایر سیستمهای کنترلی دیگر سازمان مرتبط خواهد بود یا نه ؟  از جمله موارد مهمی است که در انتخاب سیستم کنترل دسترسی باید مورد توجه قرار گیرد .

21-ضرورت استفاده از نرم افزار کنترل دسترسی و قابلیتهای نرم افزاری مورد نیاز : در یک سیستم کنترل دسترسی تحت شبکه معمولا استفاده از نرم افزار کنترل دسترسی یک ضرورت محسوب می شود . تامین نظر کارفرما در خصوص استخراج اطلاعات و نیز قابلیتهای مورد انتظار نرم افزار کنترل دسترسی چگونه باشد باید در انتخاب سیستم مورد نظر بوده باشد . امروزه شرکتهای برتر تولید کننده دستگاههای کنترل دسترسی یک نسخه نرم افزار رایگان با قابلیتهای حداقلی همراه با دستگاه کنترل دسترسی در اختیار خریدار رار میدهند .

23-بررسی ضرورت تعبیه سیستم های هشدار دهنده : در برخی موارد نیاز است که منطقه مورد نظر به صورت کنترل از راه دور نظارت شود و در صورت نیاز سیستم های هشدار فعال گردند . اینکه چه نوع سیستم اکسس کنترلی برای چه کاری مورد استفاده قرار می گیرد و آیا تدابیری خاص برای موارد استثنا وجود دارد یا نه ؟ از جمله موارد مهم در انتخاب نوع اکسس کنترل می باشد .

24-پیش بینی نیازهای معلولان و  کاربران کم توان : در طراحی و انتخاب سیستم اکسس کنترل باید تدابیر لازم برای افرادی که دارای اختلالات حرکتی ، بینایی ، شنوایی و ... هستند اندیشیده شود . در پیاده سازی این سیستم کنترلی ،  مکان یابی نقاط ورود و خروج ، فراهم نمودن قابلیت‌های اضافی مانند کنترل صدا و سیستم‌های حلقه القای شنوایی یکپارچه ، استفاده از رنگ آمیزی های مشخص و ... یک الزام قانونی است.