همانطوریکه قبلا بیان گردیده است تشخیص هویت هر فرد به دو روش بیومتریک یا حیاتی و غیر بیومتریک یا غیر حیاتی انجام می پذیرد . روشهای تشخیص حیاتی شامل تشخیص چهره ، تشخیص اثر انگشت و تشخیص کف دست می باشند که از این بین ، فناوری تشخیص چهره یکی از دقیق ترین و بروز ترین روش تشخیص هویت آنلاین می باشد .
طبق تعریف ، فناوری تشخیص چهره یا Face Recognition نوعی فناوری است که یک شخص را از طریق چهره به صورت زنده شناسائی نماید و در واقع چهره فرد را اسکن کرده و با الگوریتمهای ذخیره شده در حافظه سیستم مقایسه و اقدام به تائید و تشخیص هویت آن نماید به عبارت دقیق تر این فناوری مجموعه ای از داده های حیاتی انحصاری هر فرد را که با چهره و حالت چهره اش ارتباط دارد را جمع آوری و اقدام به احراز هویت نماید .
مراحل تشخیص هویت از طریق فناوری تشخیص چهره :
در یک اکسس کنترل تشخیص چهره ، فرآیند تشخیص چهره در دو مرحله انجام می پذیرد . در مرحله نخست ، سیستم تشخیص چهره ، چهره ای را بررسی و ثبت می نماید که به عنوان مرحله ورود و ذخیره چهره شناخته می شود . در این مرحله دوربین موجود در دستگاه تشخیص چهره ، نمونه ای از چهره و حالتهای آن را از قبیل فاصله بین چشم ها ، فاصله پیشانی تا چانه ، عمق حدقه های چشم ، شکل لب ها ، گوش ها ، چانه ها و ... در حافظه ذخیره می نماید و پس از ذخیره کردن هندسه صورت ، پردازنده دستگاه تصویر فرد را مورد تجزیه و تحلیل قرار میدهد سپس اطلاعات آنالوگ یک چهره به اطلاعات دیجیتال تبدیل و بر اساس الگوریتمها و فرمولهای ریاضی پیچیده ، یک کد عددی که فیس پرینت نامیده می شود استخراج میگردد که با توجه به اینکه چهره هر فرد انحصاری می باشد این کد عددی فیس پرینت در کل دنیا به صورت یونیک خواهد بود که البته قبل از ذخیره کد عددی فیس پرینت ، اطلاعات چهره با پایگاه داده سایر چهره ها مطابقت داده میشود تا کد عددی تکراری ثبت نشود . در مرحله دوم داده های دریافتی از دوربین با داده های موجود در پایگاه داده مقایسه و چنانچه قبلا ثبت شده باشد تائید هویت شده و به کاربر اجازه دسترسی به سیستم داده می شود که هر دو مرحله فوق با استفاده از هوش مصنوعی و فناوری های یادگیری ماشین انجام می پذیرد که از بالاترین استانداردهای ایمنی و قابلیت اطمینان برخوردارند .
کاربردها و موارد استفاده از فناوری تشخیص چهره :
با در نظر گرفتن اینکه هویت چهره هر فرد در کل دنیا انحصاری می باشد و از طرفی در اکثر مواقع لازمست تا تشخیص هویت صورت گرفته ، گویای زنده بودن فرد باشد لذا احراز هویت به این روش غالباً در مواقع حساس با ضریب امنیتی بالا مورد نیاز خواهد بود . در حال حاضر این فناوری در موارد زیر به صورت روزمره مورد استفاده افراد ، سازمانها و صاحبان مشاغل می باشد :
- استفاده در برنامه های موبایل از طریق تشخیص چهره و بدون استفاده از رمز عبور . این فناوری بهترین و قدرتمندترین روش برای محافظت از داده های شخصی بوده که دسترسی افراد دیگر را به داده های شخصی در مواقع دزدیده شدن و گم شدن جلوگیری می کند .
- استفاده در تجهیزات اکسس کنترل مورد استفاده در سازمانها از قبیل قفل های الکترونیکی ، دستگیره های الکترونیکی ، گیت ها و ...
- استفاده در کنترل تردد پرسنل
- استفاده در روشهای پرداخت به صورت آنلاین
- استفاده در فرودگاهها و مرزهای خروج از کشورها : امروزه از این فناوری در فرودگاهها برای کنترل دقیق پاسپورتها و افزایش امنیت و کنترل ورود خروج افراد بخصوص افراد مجرم استفاده می شود . علاوه بر این موجب تسریع در فرآیندها و تشریفات فرودگاهی می گردد .
- استفاده در اجرای قانون : در حال حاضر این فناوری ، توسط مجریان قانون به نحو روز افزونی برای شناسائی مجرمان مورد استفاده قرار می گیرد .
- استفاده در یافتن افراد گمشده
- استفاده در بانکداری
- استفاده در بازاریابی و تبلیغات
- استفاده در مراقبت های بهداشتی
- استفاده در شناسائی افراد به خصوص رانندگان ، افراد قمار باز ، معتاد و ...
مزایای استفاده از فناوری تشخیص چهره برای تائید هویت افراد :
- سرعت : با فناوری بکار گرفته در این سیستمها ، امکان تعیین هویت افراد به صورت سریع و از راه دور امکان پذیر گردیده است .
- بهداشتی بودن : به علت عدم نیاز به لمس سنسورهای تشخیص علائم حیاتی مانند سنسور تشخیص اثر انگشت ، این فناوری از نظر بهداشتی و انتشار بیماریهای واگیر، همواره مورد توجه بوده است . اخیراً با بکار گیری فناوری Visible Light در سیستمهای تشخیص چهره ، امکان تعیین هویت افراد از فاصله تا 3 متری فراهم گردیده است که برای مشاهده اطلاعات بیشتر اینجا را کلیک فرمایید .
– امنیت: سیستمهای سخت افزاری مانند دستگاههای اکسس کنترل تشخیص چهره ، سیستم های عامل کامپیوتری و برنامه های کاربردی به علت استفاده از الگوریتم های پیشرفته و ویژگیهای تکرار نشدنی و انحصاری دارای بالاترین امنیت برای تعیین هویت افراد می باشند . این روش همچنین تنها روش امن و استانداردی می باشد که برای تائید هویت افراد از راه دور برای عملیات پر خطر مانند امضای قراردادها و افتتاح حساب و ... مورد استفاده قرار می گیرد .
نتیجه گیری :
استفاده از فناوری تشخیص چهره به عنوان یکی از روشهای واقعی و زنده احراز هویت افراد ، مورد استفاده در جوامع پیشرفته بوده و ارزش افزوده فوق العاده ای را به دنبال دارد . اینفناوری بهترین و مطمئن ترین روش احراز هویت در دستگاههای اکسس کنترل بوده و با توجه به پیشرفت فناوری و تجاری شدن این محصول با هزینه اندک در دسترس عموم قرار گرفته است .